Σάββατο

Του Σωκρατη Tσιχλια

Λίγο μετά το τέλος του ωριαίου δελτίου των 12, Πέμπτη πρωί, η ΝΕΤ συνδέθηκε με τα καινούργια γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού. Αντικείμενο της σύνδεσης η εκδήλωση για το νέο λογότυπο και το καινούργιο portal του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη λιτή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ο πρόεδρος του κόμματος, τα στελέχη και οι προσκεκλημένοι έχουν ήδη καταλάβει τις θέσεις τους: αίφνης εμφανίζονται στις οθόνες μας η Ελβίρα και ο Κωνσταντίνος. Χωρίς επώνυμα, χωρίς άλλες συστάσεις (η νεότης ως αυταξία), οι δύο ευειδείς νέοι, προφανώς της ΟΝΝΕΔ σκέφτομαι, έχουν ήδη στερεωμένα τα μικρόφωνα και ξεκινούν την παρουσίαση της εκδήλωσης.

Η κοπέλα με το εξωτικό όνομα και ο νεαρός με το ελληνοπρεπές εκφώνησαν εξ ημισείας, σε στυλ διαλόγου, ένα λόγο σαν αυτούς που βαρεθήκαμε να ακούμε στη Βουλή των Εφήβων. Το περιεχόμενό του, πλήρες κοινοτυπιών, καταγράφει πως οι απηυδισμένοι και εξοργισμένοι νεολαίοι εγκαλούν τους μεγάλους για τον άθλιο κόσμο που τους παραδίδουν. Βαρετός λόγος, γραμμένος από μεγάλους.

Η συνέχεια είναι γνωστή από τα δελτία ειδήσεων και τις εφημερίδες, η όλη εκδήλωση πάντως χαρακτηρίστηκε από μια προχωρημένη νεολαγνεία: καινούργιο σήμα, νέο πόρταλ, καινούργιο κόμμα, και όλα, μα όλα, αφιερωμένα στην πατρίδα και τους νέους. Πρόχειροι συμβολισμοί, γρήγορα χειροκροτήματα.

Την ίδια περίπου ώρα που η Ν. Δ. προσπαθούσε να τινάξει τις στάχτες και τις γκριζάδες από το παρελθόν της, λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, μια συμπολίτης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, παρέμεινε για μία περίπου ώρα αβοήθητη στην άσφαλτο της λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος της Πανόρμου! Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ καθυστέρησε καθώς υπήρχε απεργία στον οργανισμό, ενώ η διαδήλωση των συμβασιούχων του ΟΠΑΠ εμπρός από τον Αρειο Πάγο είχε δημιουργήσει κυκλοφοριακό έμφραγμα στην περιοχή. Ο πολιτισμός μας έδωσε και πάλι εξετάσεις, γωνία Πανόρμου και Κηφισίας, και κόπηκε παταγωδώς. Αλλά αυτή είναι η Ελλάδα: φιγούρες, και εντυπώσεις, και λαϊκισμός, και όπα, και ακραίος ατομισμός. Αν δεν αλλάξουμε, θα αφανιστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου