Πέμπτη

Τα Ψέματα Τελείωσαν


Αρθρογραφία ΕΘΝΟΣ

Δεν είναι βέβαιο αν και κατά πόσο θα κοπάσει μετά τις χθεσινές διεργασίες στις Κάνες η πολιτική κρίση που προκλήθηκε μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της απόφασής του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα σε σχέση με την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου. Αυτό είναι κάτι που θα κριθεί από την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα με την οποία θα χειριστούν το θέμα όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτό και πρωτίστως οι ηγεσίες και τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας.
Εκείνο, όμως, που είναι πλέον απολύτως βέβαιο είναι ότι Μέρκελ και Σαρκοζί μάς διεμήνυσαν εκ μέρους του μηχανισμού στήριξης και του ΔΝΤ ότι η συνέχιση της βοήθειας και ακόμη και η εκταμίευση της 6ης δόσης εξαρτώνται από τη διασφάλιση κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης απέναντι στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, σύμφωνα με την απόφαση, να τηρήσει η χώρα στα επόμενα χρόνια.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι δύο ή τρεις φορές επικαλέστηκαν οι δύο ηγέτες τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπου τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των προγραμμάτων στήριξης είναι εντυπωσιακά πιο θετικά από αυτά που εμείς έχουμε επιτύχει.
Και οι δύο απέδωσαν τη διαφορά στο γεγονός ότι στις χώρες αυτές κυβέρνηση και αντιπολίτευση παραμέρισαν τις κομματικές διαφορές και σκοπιμότητες και στήριξαν την προσφερόμενη από την Ευρωζώνη βοήθεια.
Η επιλογή είναι πλέον δική μας. Ή θα υπάρξει πολιτική συναίνεση για την επικύρωση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου από τη Βουλή ή θα πρέπει να πάμε στο δημοψήφισμα, όπου, όμως, το διακύβευμα δεν θα είναι η συμφωνία, αλλά αν επιλέγουμε να είμαστε στο ευρώ ή όχι. Και μέχρι να εκπληρωθούν αυτοί οι όροι ούτε η συμφωνία θα προχωρήσει, ούτε η 6η δόση θα εκταμιευτεί.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τόσο ο Γ. Παπανδρέου που έχει μεγάλες ευθύνες για τη μέχρι τώρα πορεία, όσο και ο Αντ. Σαμαράς θα αποδειχτούν αντάξιοι των περιστάσεων. Αλλωστε από δικούς τους χειρισμούς και δικές τους πράξεις και παραλείψεις κινδυνεύουμε να μείνουμε εκτός Ευρωζώνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου